Szójátékok fajtái

Szójátékokat általában versekben, viccekben vagy játékos írásokban szoktak használni, de vannak olyan fórumok is, ahol szavakra épülő játékokkal lehet játszani (itt a szójáték szó egy kicsit más értelemben van használva, ezekben a fórumokban például az utolsó szótaggal, betűvel kell másik szót írni, esetleg el kell jutni egy szótól egy másikig úgy, hogy mindig csak egy betűt változtatsz meg és minden köztes szó értelmes).

Az egyik legismertebb szójáték a rím. Ennek különböző fajtái vannak, a versírás trükkök oldalon van is egy összefoglaló bejegyzés róluk.

Egy másik gyakori szójáték a palindromírás, ez olyan szavakat jelent, amik visszafele is értelmesek.

A szavakban lévő betűk hasonlóságaira és különbségeire épülnek a nyelvtörők, ezek nehezen kimondható mondatok, amiket minél gyorsabban kell elmondani.

A magyar nyelvben a leggyakoribb magánhangzó az "e", ezt használja ki az eszperente nyelv, amiben kizárólag olyan szavakat lehet használni, amikben e-n kívül nincs más magánhangzó. Az eszperente mintájára létezik aszparanta, oszprotontó stb. nyelvek is, amik ugyanígy működnek, csak más betűkkel.

Jó játékot! :)

Evoid2020. ápr.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!